Amo_Košice_Sk píše:Niekedy som si aj ja pražil kávu profi teplovzdušnou pištoľou, aj tak sa dalo dosiahnuť skvelé výsledky.
Kávu si pražím v prerobenom starom Eta grile + bubon na pečenie kávy.
Čas praženia si strážim Arduinom a teplotu cez PID.
Na panvici neviem upražiť stále rovnakú kávu, potrebujem k tomu presnú elektroniku.
Know-how praženia (teplota a čas sú najdôležitejšie) a chladenia kávy si musí každý sám nájsť.
Ostáva len skúšať a skúšať. Pekných pár kg som vysypal do záhrady
Čo sa týka pražiť v obývačke v paneláku si moc dobre neviem predstaviť, možno ešte v kuchyni pod digestorom na nijakom automate.
Ak ťa káva pochytila, určite skús pražiť hoci aj v panvici, je to obrovské čaro.
Tak nad arduinem už jsem uvažoval. Chtěl jsem jako topení použít horkovzdušnou pistoli, před ní válec na hřídeli do AKU vrtačky a teplotu vs čas řídit Arduinem. Jen jsem nevymyslel jak čidlo teploty umístit technicky v otáčejícím se bubnu tak, abych měřil teplotu zrna, nikoli teplotu bubnu. Proto jsem to zase založil v hlavě do pozadí.
Nemáte někdo fotky, pro inspiraci?
Ps: to teplotní čídlo, respektive jeho umístění nebyl jediný zádrhel. Třeba rychlé ochlazení upražené kávy jsem chtěl řešit velkým ventilátotem, který by profukoval síto, ve kterém bych otočnou lopatkou prohraboval upražené zrno, jenže pak jsem si uvědomil, že toto budu řešit jedině doma v kuchyni a kde to všechno v kuchyni skladovat.... zvlášť když nevím, jestli je to vubec v paneláku řešitelné.
Měl jsem vymyšlené, i jak odfukovat při pražení pergaminové slupky uvolňující se z praženého zrna, ale chybí například komín :-)
Prostě obávám se, že bez absence baráku, nebo alespoň garáže si kafe neupražím :-)