• Reklama
 
 

Zkratky a e-kuřácké výrazy - slovník pro naše e-holátka

Máte jistě plnou hlavu otázek ohledně e-cigaret a ekouření obecně.Zde je místo, kde je můžete v klidu položit.

Abecední seznam důležitých vláken fóra eCF.

Moderátoři: e-Hana, dlouhejbil, Joker, Grif, jura-p

Zkratky a e-kuřácké výrazy - slovník pro naše e-holátka

Příspěvekod e-Hana » sob 10. črc 2010 21:47:41

AFC - Možnost nastavení množství přisávaného vzduchu /Air Flow Control/

Aromata - příchutě, které známe i jako potravinářské příchutě, tzv. tresti( u e-kouření je využíváme na dochucení některých málo výrazných liquidů) a nově s nikotinovou bází k přípravě vlastního liquidu. Používáme většinou jen ty na bázi propylenglykolu, eventuelně s velmi malým obsahem alkoholu.
Nově se vyrábějí speciální příchutě určené pro vaping.
Nikdy nepoužíváme příchutě na bázi oleje! Na to si dávejte obzvlášť pozor!


Atty - atomizér jedna z hlavních součástí e-cigarety, kde je umístěna spirálka, která po rozžhavení odpařuje tekutinu zvanou liquid, ze které se vytváří inhalovaný dým-mlha.

LR /Low Resistance/ = nízkoodporový, např. 306/510

- DIY- (do it your self - udělej si sám) - Svépomocně upravitelné/opravitelné atomizéry pro pokročilejší e-kuřáky.
- slovníček:


Kotelna - prostor kde je umístěná spirálka
Hulvát - sací díra do kotelny
Mesh - nerezová tkanina (ruzná hustota vláken) svinutá do trubičky, slouží jako náhrada sklokeramického knotu. Má lepší vzlínavost (savost).
Oplet - tkaná trubička ze sklokeramického materiálu. Bývá napuštěná silikonem, který se musí před použitím vypálit. Jsou i oplety nenapuštěné (Technox). Oplet se většinou navlékne na mesh a na oplet se namotá spirálka. Oplet tak slouží jako elektrická izolace spirálky a zároveň jako vyrovnávací zásobník liquidu.
Bi spirálka - spirálka motaná dvěma odporovými dráty najednou. Výsledný odpor je o polovinu menší než jedním drátem. Výhoda-zvětší se odpařovací plocha spirálky. Vyvíjí se více „kouře“
Micro/nano spirálka -spirálka motaná se závity stlačenými k sobě nadoraz


Baterie automatická -součást e-cigarety, která při potažení, sama sepne žhavení atomizéru .

Baterie manuální --součást e-cigarety, s ručně ovládaným tlačítkem na sepnutí žhavení atomizéru, umožňuje zmáčknutím tlačítka, pohodlnější a rychlejší potažení bez větší námahy, velice vhodné i pro lidi s tzv.krátkým dechem. Ti mívají někdy problém déle táhnout, tak jako je to přeci jen potřeba u automaticky spínané baterie. Navíc dnes se s ní i provádí tzv.suché pálení, tedy očista spirálky podržením tlačítka a jejím žhavením, čímž se zbaví napečenin z liquidů...to u automatické baterie není možné.


Báze - liguid bez příchuti, používaný s různými potrav. příchutěmi (jen v PG), k míchání domácích liquidů.

Box Mod - V drtivé většině případů jde o nějakou krabičku, ve které je baterie. Na jejím povrchu je umístěna závitová část(většinou pouze 510) a ovládání. Existuje velké množství - s elektronikou + displejem nebo čistě manuální atd....

Build Termín pro osazení atomizéru spirálkou (spirálkami) a vatou.

Cart-Cartomizer existuje mnoho různých druhů s různým názvem a způsobem plnění
(CE4+, clearomizér, echomizér, giantomizér,wéčko, smokymizér, T2, DCT, Vision atd.)
– v podstatě je to spojení nádržky na liquid a atomizeru v jeden kus-
spirálka unitř je zásobována liquidem bud přes knoty z keramického vlákna nebo je spirálka obalena vatičkou ze které liquid nasává. Cartomizér se našroubuje přímo na baterii. Dají se mnohokrát naplnit až do té doby než atty v nich obsažený, odejde do věčných lovišť-tedy spálí se spirálka.
Jednou z možností je to, že na každou příchuť nebo sílu liquidu, můžete mít naplněn samostatný cartomizér, který pouhým odšroubováním a výměnou můžete kdykoliv libovolně střídat, navíc jsou některé druhy v různobarevném provedení plastu, čímž se dá jednoduše rozlišit jednotlivá příchuť.
Jejich spotřeba liquidu je ale už nyní trochu vyšší, takže je dobré sledovat sílu - tedy obsah nikotinu a přiměřeně jej podle potřeby snížit..

Cartridge –tzv.patrona, je nasunovací zásobní nádržka e-liquidu u e- cigarety(nasouvá se tam kde u obyčejné cigarety bývá filtr) naplněná je vatičkou či jiným nasákavým materiálem a ta je buď už přímo naplněna liquidem nebo se může naplnit z lahvičky, po vyprázdnění se může opět dokapat.
Dnes už se málo využívá..

CCH - Cloud Chasing - Extrémní tvorba dýmu

DL /Direct lunge/ vdechování přímo do plic

Drip Tip, - náustek s otvorem, kterým se dokapává několik kapek liquidu přímo na atomizér a po vykouření se dokape znovupřímo skrz na atomizér a počet potažení na jedno nakapání, odpovídá zhruba jedné cigaretě.

E-kusovka - Jednorázová elektronická cigareta. Po vykouření obsahu náplně nebo při vyčerpání kapacity baterie se již dále nedá používat a jednoduše se zahodí.

E - liquid-viz Liquid

Expirace - doba použitelnosti

Flashback -tento výraz se běžně používá u stavu, kdy např.závislý jedinec, zažívá po delším odvykání, stejný pocit jakoby si aplikoval drogu i když si jí ve skutečnosti neaplikoval.
Ovšem u e-cigarety toto funguje jakoby obráceně, ačkoliv si drogu (nikotin) aplikujeme, máme pocit, že e-cigareta nefunguje, nedýmá, že nikotín nezabírá , nic nám nechutná a my máme pocit, že vše je špatně. A nezřídka nakonec tento stav, slabší jedince dožene k tomu, že si opět zapálí Pyro.
Ve většině případů jsme pak, ale překvapeni, že vlastně nefunguje ani to Pyro.
Taky málo dýmá, je nechutné , navíc hned shoří a prostě to taky není úplně to, co si tělo žádá.

Je to stav, který se u některých e-kuřáků občas objevuje.
U někoho už po 2-3 měsících, ale někdy se dostaví dokonce až po několikaletém e-kouření a u někoho se zase tento stav neobjeví nikdy nebo ho může
považovat za něco jiného..( nefungující e-kuřivo, divné liquidy, počínající nemoc atd.).


Tento stav většinou po několika hodinách odezní. Nedá se však nikdy určit, jak dlouho u koho bude trvat.
Někoho to snad nepotká vůbec, někomu to trvá pár hodin a někdo se třeba trápí celý den a teprve druhý den ráno zase vše funguje naprosto normálně :O
a dotyčný má pocit, že přeci nedělal a nepoužíval nic jiného než kdykoliv jindy.

Je dobré zkusit prostřídat liquidy, různé druhy doplňků a různé e-cigarety, případně gripy a třeba něco najdete, ale třeba taky opravdu nic.
Smiřte se s tím raději hned, prostě se to někdy někomu stává a klidně i po několika měsících či letech e-kouření.
Je to tedy úplně normální jev, který je nejlepší, jen prostě vzít na vědomí a zkusit ten čas nějak překonat .. :mrk
Slibuji, že to přejde. U někoho dřív, u jiného později, ale víc jak pár hodin, maximálně 1 den, to většinou netrvá.


Grip je e-cigareta, robustnějšího vzhledu, většinou ve tvaru válce, ale někdy i jiného neobvyklého tvaru.
Využívá se v nich většinou výměnný dobíjecí akumulátor - baterie různé kapacity, nejčastěji kolem 2400-3000 mAh a podle druhu, se pak na něm využívají různé atomizéry či cartomizéry.
Někdy mívá i různé možnosti nastavení a je určen spíš silnějším nebo pokročilejším e-kuřákům.
-mechanický- nevyužívá žádné elektroniky a tedy jednoduchost je jeho předností.

Juice Flow - Juice Flow Control (JFC)
Regulace množtví liquidu přitékajícího ke spirálce či spirálkám.

Kanthal - odporový drát, používaný k výrobě spirálek na nichž se žhavením odpařuje Liquid - vdechovaný dým.

Liquid-tekutina (Směs PG nebo VG , nikotinu a aromatu – příchutě + malé množství alkoholu, vody a kyseliny mléčné, která se po zahřátí odpařuje v atomizéru a vytváří dým-mlhu. Prodává se většinou v lahvičkách 10 ml, 30ml a 50 ml, ale i jiná množství... buď skleněné se skleněným kapátkem, nebo kapátko tvoří přímo vršek plastové lahvičky.

MTL (Mouth To Lung) = Z úst do plic
Pára se natáhne do úst a poté se vdechne do plic, stejně jako při kouření klasické cigarety.

NIC - zkratka pro nikotin

Nulka- liquid nebo báze neobsahující žádný nikotin.

Patrona -viz cartridge

PEG - polyethylen glykol, je hlavní tekutou součástí alternativních liquidů pro ty alergicky reagující e-kuřáky, kteří nesnášejí liquidy na bázi propylenglykolu.

PG - propylenglykol, hlavní tekutá součást PG-liquidů - ale i běžně používaný nosič potravinářských aromat,(trestí a příchutí) velice často používaný i v potravinářství, kosmetice a léčivech (masti a kapky)

PG - liquid - kapalina, potřebná na tvorbu dýmu v e-cigaretě - jejíž hlavní složku zde tvoří propylenglykol.

Power bank - zásobárna energie

PTB-Pyramid Tea Bag- čajový pyramidový sáček (pro naše účely se používá jako výplň do patrony, ale pouze z nylonu, pozor na materiál, vyrábějí se různé!)

Pyro-e-kuřácké označení klasické cigarety.

RBA hlava
Hlava určená pro osazení vlastním buidlem, pro atomizéry standardně určenými na tovární hlavy.

RDA - kapacka, liquid se kape primo na spiralky osazené knotem/vatou, nemá nádržku na liquid

RTA - klasicky tank atomizer s nadrzkou

Setup Kompletní sestava elektronické cigarety (grip, atomizér, spirálka, vata).

TCR (Temperature Coefficient of Resistance)
"Teplotní koeficient odporu" je režim umožňující nastavit vlastní teplotní koeficient odporu pro různé materiály spirálek (SS, Ti, Ni, NiFe)

TFR (Temperature Factor of Resistance)
Teplotní faktor odporu. Pro naše účely používáno jako křivka, vytvořená z údajů shromážděných pro různé hodnoty odporu materiálu v závislosti na změně teploty.

Tank – zásobník na liquid, určený pro atomizéry typu T, C nebo pro větší cartomizéry se zásobníkem liquidu.
- u typu -T, -C se trnem v atomizéru propíchne víčko zásobníku a knotem v trnu pak prolíná liquid ke spirálce, kde se žhavením odpařuje.

TC - Teplotní kontrola spirálky

Tělo = grip bez baterií

TH (Throat Hit) - Hit - Flash- různé názvy jednoho a téhož pocitu, který vnímají i kuřáci normálních cigaret při vdechnutí dýmu, jako náraz do plic.

USB passthrough (přímé napájení baterie) - doplněk, který by neměl chybět ve výbavě žádného e-kuřáka, protože mu značně šetří jeho baterie, díky tomu, že je např.přes PC zcela nahrazuje. Zařízení se připojuje k USB zástrčce v počítači nebo notebooku. Existují také různé USB redukce do normálních el. zásuvek(220V), do automobilů, kde se připojují např.do míst pro zapalovač, jako je tomu v případě nabíječek mob. telefonů. Je tedy spousta míst a situací, kdy díky tomuto doplňku, můžete nechat vaše baterie odpočívat a značně jim tak prodloužit dobu životnosti nebo to využít i jen po dobu jejich nabíjení.
Pokud si ještě přikoupíte USB prodlužovačku(v jakémkoliv obchodě s výpočetní technikou), nemusíte být limitováni délkou samotného passthroughtu. Dá se koupit třeba 5m a když připočteme těch 113cm, máte k dispozici 6m kablík. Můžete tedy sedět v pohodlí Vašeho oblíbeného křesla, aniž byste museli Passthrough odpojovat(odzkoušeno a naprosto spolehlivě funguje).
Atomizér či cartomizér, se nasazuje stejně jako u standardní baterie. Passthrough, pokud je připojen, dodává maximální možné napětí a tak můžete bafat v podstatě do nekonečna :-) .

USB passthrough s mini USB vstupem přímo na baterii-tato baterie se dá i při dobíjení využívat jak Passtrough, navíc se ale pak dá od kabelu odpojit a používat jako normální baterie bez kabelu.

VG - vegetable glycerin- je glycerin-trochu hustší tekutina- rovněž používaný do alternativních liquidů označované jako VG-liquid, někdy se přidává i do propylenglykolových liquidů, pro zvýšení dýmivosti.

VG - liquid – kapalina, potřebná na tvorbu dýmu v e-cigaretě - jejíž hlavní složkou je glycerin, alternativní liquid vhodný pro alergiky, kteří nesnášejí propylenglykol.


VV neboli Variabilní Voltáž - baterie nebo bateriový grip s možností změny výstupního napětí. Bývá buď ve třech krocích 3,3V, 3,7V a 4,2V nebo v rozsahu 3V-6V a 3,3V-5V v krocích po 0,1V.

Závit eGo - závit, do kterého/na který se šroubují atomizéry/cartomizéry (viz. výše). Nachází se na 99% na horní straně baterie/gripu a má rozměr M12x0,5mm.
Závity máme vnitřní a vnější.
Vnitřní : je to typ samice - do kterého se zasune a zašroubuje att/cart. Má větší zastoupení a taktéž ho využívá větší množství att/cartů, je to běžný závit 510 a má rozměr M7x0,5mm
Závitem eGo nazýváme pouze ten vnější
Vnější: typ samec - att/cart se šroubuje na něj zvenčí - obejme jej.

Přeji Vám mnoho probafaných hodin.

Téma je dočasně, pro doplnění odemčeno
Naposledy upravil Rumlik dne pon 11. bře 2013 13:36:37, celkově upraveno 26
iStick Trim a CUBOID PRO + Digiflavor Siren 22
Aktuálně probíhající testy a recenze na eCF

Vapers Talk
eCF Ústí n.L. Obrázek
Obrázek
Chovejte se k druhým slušně, pak máte i právo trvat na tom, aby se i oni chovali slušně k vám.
Uživatelský avatar
e-Hana
Moderátor
Moderátor
Sádrový ježek
Sádrový ježek
 
Příspěvky: 11599
Registrován: úte 05. led 2010 21:23:09
Bydliště: Ústí nad Labem
Národní vlajka:
Czech Republic
Nejvyšší skóra: 1

Reklama

Herní streamy na Twitch.tv a záznamy na YouTube.

Re: Zkratky a e-kuřácké výrazy - slovník pro naše e-holátka

Příspěvekod e-Hana » pon 18. úno 2013 17:38:11

Přidávejte sem prosím další e-kuřácké výrazy, které si myslíte, že se nováčkům mohou hodit..(ale prosím bez diskuse!)..ať se seznam rozšiřuje.

Uveďte jen :
název-popis..

Doplníme ho případně do předchozího seznamu a poté bude příspěvek vždy smazán..
............................

Moc díky všem za snahu i za některé dosavadní tipy :thanks: a poprosím zde opravdu bez komentářů.
Nedohadujte se tu, at to zůstane přehledné a nemusíme to tu pořád hlídat a komentovat. Každý má nárok na svůj tip.
Pokud se nám nehodí, nepřijde tam..taky ale nedávejte název - bez popisu - to nám vážně moc nepomůže..
Pište ale raději běžné výrazy z denního života e-kuřáků a výrazy, které třeba najdou nováčci i na webech prodejců a neví co si pod tím představit.
Mějte neustále na mysli opravdové nováčky v e-kouření.
Tak pište dál, já si to přeberu.. :mrk a moc všem děkuji, že nám pomáháte! :kiss
iStick Trim a CUBOID PRO + Digiflavor Siren 22
Aktuálně probíhající testy a recenze na eCF

Vapers Talk
eCF Ústí n.L. Obrázek
Obrázek
Chovejte se k druhým slušně, pak máte i právo trvat na tom, aby se i oni chovali slušně k vám.
Uživatelský avatar
e-Hana
Moderátor
Moderátor
Sádrový ježek
Sádrový ježek
 
Příspěvky: 11599
Registrován: úte 05. led 2010 21:23:09
Bydliště: Ústí nad Labem
Národní vlajka:
Czech Republic
Nejvyšší skóra: 1

Re: Zkratky a e-kuřácké výrazy - slovník pro naše e-holátka

Příspěvekod dlouhejbil » pát 17. lis 2017 16:21:18

Redfun, Ladin - Dík
Uživatelský avatar
dlouhejbil
Moderátor
Moderátor
Sádrový ježek
Sádrový ježek
 
Příspěvky: 8290
Registrován: pát 18. lis 2011 16:23:20
Bydliště: Hradec Králové
Národní vlajka:
Czech Republic


Zpět na Pro všechny nově příchozí.

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků